بررسی میزان مصرف آب و ضریب تبدیل آب به فاضلاب در صنعت (مطالعه موردی صنایع غذایی در استان خراسان رضوی )
کد مقاله : 1334-IWWA
نویسندگان:
هومن اسکناسی *
رئیس اداره بهره برداری و توسعه شبکه فاضلاب آب و فاضلاب منطقه 5 مشهد
چکیده مقاله:
یکی از مبانی اساسی در طراحی و بهره برداری صحیح از شبکه های جمع آوری و تصفیه خانه های فاضلاب، پیش بینی دقیق فاضلاب تولیدی است . تنوع صنایع و فرآیندهای تولید، امکان تغییر نوع صنعت ،استقرار واحدهای جدید و غیره از عوامل موثر در میزان فاضلاب تولیدی در واحدها و شهرکهای صنعتی به شمار میروند. هدف از این تحقیق محاسبه ضریب تبدیل آب به فاضلاب در شهرک صنعتی توس مشهد و حومه میباشد. نتایج نشان میدهد که تقریبا تمامی واحدهای تولیدی دارای مصرف آب یکسانی هستند، اما در این بین سه کارخانه تولید قند ،تولید رب گوجه فرنگی و تولید نان صنعتی به ترتیب با 2000، 2600 و 350 متر مکعب در روز بیشترین سهم را دارند. این سه کارخانه به لحاظ تعداد کارکنان متفاوت هستند؛ تعدد کارکنان در یک واحد تولیدی نمایانگر مصرف آب بیشتر نمیباشد. ضریب تبدیل آب به فاضلاب از 82 تا 94 درصد در 60 واحد تولیدی متغیر است؛ به ترتیب این مقادیر متعلق به کارخانه تولید آرد و تولید کلوچه میباشند. در این دو کارخانه 20 و 200 نفر مشغول به کار هستند. به طور متوسط مقدار ضریب تبدیل آب به فاضلاب در حدود 9/88 درصد در 60 واحد تولید مواد غذایی است. تولید آرد و قند در هر سه بخش، واحدهای تولیدی مربوط به پروتئین در دسته 85/0 تا 9/0 و واحدهای بسته بندی فرآوری در بخش 9/0 تا 95/0 قرار گرفته اند. همچنین واحدهای تولید نوشیدنی و کشتارگاه ها دارای ضریب تبدیل آب مصرفی به فاضلاب تولیدی 9/0 تا 95/0 می باشند.
کلیدواژه ها:
صنعت ، صنایع غذایی، آب مصرفی، فاضلاب تولیدی
وضعیت : مقاله برای ارائه شفاهی پذیرفته شده است
سومین کنگره علوم و مهندسی آب و فاضلاب ایران